środa, 17 kwietnia 2013

Savoir-vivre Nakrycie stołu

Organizując różnego rodzaju spotkania, bardzo ważny jest wygląd stołu, przy którym mają zasiąść goście. Misternie przygotowane elementy dekoracji powinny tworzyć przyjemny dla oka widok, a przy tym pobudzać apetyt i sprawiać pozytywny nastrój. Na nakrycie stołu poza zastawą, sztućcami, czy serwetkami składają się również wazony z kwiatami, świeczniki, imienne etykiety i inne tego typu akcesoria. Najważniejsze, aby wprawić zaproszonych gości w zachwyt jeszcze zanim podamy potrawy!

Kilka ogólnych zasad dotyczących nakrycia stołu:

  • Nie "upychamy" gości na siłę - jeżeli zaprosiliśmy kilkanaście osób, powinniśmy zadbać o to, aby czuły się one swobodnie i komfortowo, a gospodyni domu mogła bezproblemowo podać talerz z potrawą. Zbyt bliskie posadzenie gości obok siebie może spowodować niepotrzebny stres i zdenerwowanie. Ponadto, może wystąpić chaos, kiedy nakrycia dla poszczególnych gości będą się mieszać i na siebie nakładać.  
  • Krzesła ustawiamy tak, aby nie stały naprzeciwko nogi od stołu - brzeg krzesła powinien być blisko krawędzi stołu. Miejsce naprzeciwko nogi jest bardzo niewygodne, a kobietom w obcisłych spódnicach może wręcz uniemożliwić usadowienie się na takim krześle. Pamiętajmy, aby obrus nie był zbyt długi i "wepchnięty" pod stół przez wsunięte krzesło.
  • Serwetki - podczas mniejszych, prywatnych przyjęć możemy skorzystać z papierowych serwetek, co jest tanie i praktyczne. Jednak, bardziej eleganckim rozwiązaniem są serwetki z materiału. Aby ułożyć je w dowolne kształty, trzeba je najpierw wykrochmalić, a następnie starannie wyprasować. Jeżeli mamy na stole wystarczająco dużo miejsca, to serwetki kładziemy obok nakrycie. Najczęściej jednak układa się je na talerzu przeznaczonym do pierwszego dania. Dużą materiałową serwetę rozkładamy przed jedzeniem na kolanach. Pamiętajmy, że serwetka to nie śliniak!, zatem nie zawiązujemy jej wokół szyi, nie wciskamy za kołnierzyk koszuli i nie wkładamy za dekolt eleganckiej, wieczorowej sukni. Co więcej, serweta jest podawana po to, by z niej skorzystać, chroniąc ubranie przed poplamieniem, dlatego nie zostawiajmy jej nietkniętej. Po zakończeniu posiłku kładziemy ją na stole po prawej stronie obok naczyń i pozostawiamy niezłożoną. W przypadku gdy, musimy wstać od stołu w czasie posiłku, serwetkę najlepiej położyć po lewej stronie talerza, nigdy na krześle. Serwetki papierowe można odłożyć zmięte na talerzu razem z resztkami jedzenia.
  • Imienne etykiety/bilety wizytowe - na większych przyjęciach służą one do wyznaczania gościom miejsc przy stole. Są też szczególnie przydatne, jeśli goście nie znają się nawzajem (np. na weselu), pozwalają bowiem ustalić, kto jest kim i rozpocząć rozmowę w sposób grzeczny wobec nieznajomego. Jeżeli chodzi o formę biletu wizytowego, może on być różnych kształtów, kolorów, rozmiarów. W tej kwestii można puścić wodze fantazji!
  • Dodatki - kwiaty, świeczniki, ozdoby postawione na stole mają na celu jego upiększenie. Powinny być one dopasowane rozmiarowo do wielkości stołu, tak aby nie zajmować zbyt wiele miejsca. Należy unikać zbyt wysokich dodatków, aby nie zasłaniały gościom rozmówców z przeciwka. Najlepiej najpierw nakryć do stołu, a później ustawić dodatki. Jeśli dekoracja ma utrudnić konsumpcję, lepiej z niej zrezygnować.
Opracowano na podstawie książki pt.: "Savoir-vivre. Poradnik dobrego wychowania", Skarbnica Wiedzy, 2007.
 

Poniżej przedstawiam kilkadziesiąt zdjęć przedstawiających różne sposoby udekorowania stołu. Zachęcam do obejrzenia galerii! 








































Brak komentarzy:

Prześlij komentarz