niedziela, 2 czerwca 2013

Przy stole

Jeśli nie wiemy, jak należy jeść daną potrawę, najlepiej zapytać o wskazówki, niż walczyć nieporadnie z nieznanym dla nas daniem, zastanawiając się, które części są jadalne, a które nie. Podczas jedzenia nóż trzymamy w prawej dłoni, a widelec w lewej (w przypadku osób leworęcznych - odwrotnie), Palec wskazujący nie powinien dotykać ani ostrza, ani wybrzuszenia widelca. Paz użytych sztućców nie odkładamy z powrotem na obrus. Nie należy także opierać ich o brzeg talerza, bo można ubrudzić nakrycie lub obrus, np. spływającym z widelca sosem. Łyżki nigdy nie wkładamy całej do ust, tylko jej zwężony koniec. Tak samo postępujemy z widelcem. Noża nigdy nie wkładamy do us, podobnie jak łyżeczki do kawy czy herbaty. Mieszając kawę lub herbatę, nie dzwonimy o szklankę! Zanim zaczniemy pić, wyjmujemy z filiżanki czy szklanki łyżeczkę.

Jeżeli kelner lub pani domu nie podali noża, czy łyżki wraz z potrawą, to należy wziąć ze stołu sztućce leżące po zewnętrznej stronie. Wraz z kolejnymi daniami bierzemy kolejne sztućce, posuwając się ku talerzowi. Podobnie jest z kieliszkami: pijemy z tego, który stoi najbliżej nas. W ostateczności najprościej jest po prostu zapytać, jak się zabrać do jedzenia.

Pamiętajmy, że sposób ułożenia sztućców na talerzu informuje kelnera o naszych zamiarach co do jedzenia. Jeśli akurat mamy przerwę w jedzeniu, to należy skierować sztućce ku sobie mniej więcej na środku talerza. Sztućce krzyżujemy ze sobą, jeżeli talerz jest pusty, ale nie skończyliśmy jedzenia i planujemy nałożyć sobie dokładkę. Sztućce ułożone równolegle względem siebie, trzonkami skierowane w lewą stronę oznaczają, że skończyliśmy jeść i można zabrać talerz.
 Źródło: "Savoi-vivre. Poradnik dobrego wychowania", Skarbnica Wiedzy 2007.


Poniżej kilkadziesiąt zdjęć, które mam nadzieję zainspirują Państwa do pięknego nakrycia stołu!











































Brak komentarzy:

Prześlij komentarz